Jablkové pamlsky

Tentokrát sme nemysleli iba maškrtné jazýčky štvornohých miláčikov, dnes si pochutia totiž aj na ich majitelia. Dobrota upečená podľa nášho receptu dodá telu najmä sacharidy a preto je vhodná napríklad ako občerstvenie na dlhších vychádzkach do prírody. Okrem sacharidov jablkové pamlsky obsahujú nezanedbateľné množstvo vlákniny (podporuje dobré trávenie), vitamíny (najmä vitamíny skupiny B) a niektoré cenné minerálne látky (fosfor, vápnik, draslík, horčík, zinok), neobsahujú lepok ani pridaný cukor.

Na prípravu jablkových pamlskov budete potrebovať: 3 šťavnaté jablká, približne 2 hrnčeky ovsených vločiek, približne 2 hrnčeky špaldovej múky a 2 vajcia (1 hrnček = 400 ml). Jablká očistite od jadrovníka a aj so šupou nastrúhajte. K postrúhaným jablkám pridajte vajcia, múku a vločky. Množstvo múky a vločiek, ktoré je potrebné do cesta, závisí od šťavnatosti jabĺk. Zmiešaním ingrediencií vznikne lepkavé cesto. Časť cesta odložte bokom (⅓ až ½ z celkového množstva). Do zvyšku cesta pridajte lyžičku mletej škorice, hrozienka či iné sušené ovocie a ak sa vám cesto zdá byť málo sladké, môžete pridať trošku cukru alebo medu. Fantázii sa medze nekladú – aj psovod si predsa môže pochutiť!

Obe cestá nechajte chvíľku odležať. Pomocou dvoch lyžičiek ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky, ktoré môžete roztlačiť vidličkou.  Pamlsky sa pečú pri teplote 180 °C približne 20 minút (doba pečenia závisí od ich veľkosti).

jablkové pamlsky